Η εταιρεία μας ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το βάψιμο σπιτιού με τη χρήση πλαστικών χρωμάτων!

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και μια προσφορά!

 


Το πλαστικό χρώμα είναι ένα ρευστό αδιάφανο υδροδιάλυτο υλικό όπου όταν περάσουμε τους τοίχους με αυτό δημιουργεί ένα χρωματισμένο φίλμ.

 

Ποίες κατηγορίες πλαστικών χρωμάτων υπάρχουν;

Ανάλογα με τo είδος της πρώτης ύλης που περιέχει το πλαστικό υπάρχουν οι εξής κατηγορίες.

  • Απλά πλαστικά. Η πρώτη υλη που περιέχει είναι το P.V.A. (συμπολυμερή οξεικού πολυβινυλίου). Χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους. Παρουσιάζουν πολύ καλό στρώσιμο και άπλωμα (Leveling και Flow).
  • Ακρυλικά πλαστικά. Η πρώτη υλη που περιέχει είναι η 100% ακρυλική ή το ακρυλοστυρένιο (Styrene acrylate). Χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα.

 

Ένα καλό πλαστικό χρώμα τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

  • Καλυπτικότητα. Θα πρέπει να καλύπτει εύκολα τον τοίχο στην απόχρωση που έχουμε ζητήσει.
  • Αντοχή. Θα πρέπει να αντέχει στα καιρικά φαινόμενα αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για έξω, ενώ θα πρέπει να αντέχει στο πλύσιμο αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εντός του σπιτιού.
  • Καλό Στρώσιμο (Leveling). Θα πρέπει κατά το πέρασμα με το ρολό το χρώμα να στρώνει στην επιφάνεια του τοίχου. Δηλ. κατά το στέγνωμα του χρώματος πάνω στην επιφάνεια του τοίχου, να εξαφανίζονται τα σαγρεδάκια που δημιουργούνται με το πέρασμα του ρολού δίνοντας μια λεία επιφάνεια (καλό Leveling).
  • Καλό Flow. Θα πρέπει να έχει καλό δούλεμα με το ρολό. Δηλ. εύκολο άπλωμα (το ρολό να αδειάζει εύκολα το χρώμα στην επιφάνεια του τοίχου)
  • Καλό wet edge. Κατά το πέρασμα του ρολού στον τοίχο, τα άκρα του ρολού αφήνουν δύο γραμμές καθώς αδειάζει το χρώμα από τον κύλινδρο στον τοίχο. Αυτές οι γραμμές ονομάζονται ματίσεις και κατά το στέγνωμα του χρώματος θα πρέπει να εξαφανιστούν.
  • Αντοχή στο Τρέξιμο. Η επιφάνεια που περάστηκε με χρώμα μέχρι να στεγνώσει δεν θα πρέπει να κάνει τρεξίματα (αντοχή στο Sagging)

Ποια είναι τα κυριότερα συστατικά του πλαστικού χρώματος;

Το πλαστικό χρώμα αποτελείται περίπου από 13 συστατικά. Τα κυριότερα είναι τα παρακάτω:

  binder

1η ύλη

Αποτελεί το συνδετικό υλικό (γνωστό και ως binder) των συστατικών του χρώματος. Είναι το πιο σημαντικό υλικό στο πλαστικό χρώμα και χάρις σε αυτό οφείλεται ο σχηματισμός φιλμ χρώματος στον τοίχο. Παρομοιάστε το σαν ένα κουτί κόλλα και τα υπόλοιπα υλικά του χρώματος σαν ρινίσματα ξύλου. Αν πάρουμε μόνο τα ρινίσματα ξύλου και προσπαθήσουμε να καλύψουμε έναν τοίχο, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουμε και πολλά πράγματα. Αν πάρουμε ώμος τα ρινίσματα ξύλου και τα ανακατέψουμε μέσα στην κόλα και προσπαθήσουμε με το μίγμα να καλύψουμε έναν τοίχο τότε θα έχουμε καταφέρει περισσότερα πράγματα από πριν. Τα ρινίσματα θα είναι πάνω στον τοίχο και θα βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί η 1η ύλη ονομάζετε και ως binder (συνδετικό υλικό). Σε ένα καλό πλαστικό χρώμα ο binder αποτελεί περίπου 25% – 30% της σύστασης του.

Πιγμέντα

Είναι σε μορφή λεπτόκοκκης σκόνης και είναι αυτό το υλικό που δίνει την καλυπτικότητα και τον χρωματισμό του πλαστικού χρώματος. Για τα έτοιμα λευκά χρώματα ως πιγμέντο χρησιμοποιείται το τιτάνιο. Όσο περισσότερο τιτάνιο έχει το πλαστικό χρώμα τόσο μεγαλύτερη καλυπτικότητα και λευκότητα έχει το χρώμα. Σε ένα καλό πλαστικό χρώμα το τιτάνιο αποτελεί περίπου 18% – 25% της σύστασης του.

Extenders  Είναι σε μορφή λεπτόκοκκης σκόνης και είναι αυτό το υλικό που δίνει το γέμισμα και την αύξηση όγκου του πλαστικού χρώματος. Προσοχή, δεν δίνει καλυπτικότητα όπως το τιτάνιο αλλά μόνο γεμιστικότητα (ονομάζονται αλλιώς και γεμιστικά – fillers). Το συνηθέστερο Extender είναι το ανθρακικό ασβέστιο. Σε ένα καλό πλαστικό χρώμα τα ανθρακικά ασβέστια αποτελούν περίπου 10% της σύστασης του. Σε οικονομικά πλαστικά το ποσοστό των extenders είναι μεγαλύτερο επειδή οι σκόνες αυτές είναι φτηνότερες από τα υπόλοιπα συστατικά του χρώματος. Πολλές φορές ο μπογιατζής για να χαρακτηρίσει την κακή ποιότητα ενός πλαστικού λέει την φράση το πλαστικό ‘είναι γεμισμένο με σκόνες’. Λέγοντας ‘σκόνες’ αναφέρετε στα Extenders.

Νερό. Αποτελεί περίπου το 17% της σύστασης του πλαστικού χρώματος.